Fii miez!

Nu știu, oamenii nu se gândesc prea des la conținuturi. Profunzimea ia prea ușor forma unei ape limpezi, care reflectă fidel un miez ce nu mai trebuie testat, ci contemplat, comod, de la distanță. Ne îndrăgostim de ambalaj, lucios și cu artificii acessorizând păreri împărtășite despre ceea ce „pare” să fie complexitate, sinceritate, profunzime, miez.

Când eram mică, mă luptam pentru miezul de pâine caldă. Pedalam convins, cu graba ochilor adânci de somnul dulce de dimineață, ciugulind miez cu mâna dreaptă din plasa pentru pâine cu steluțe albe. Era singurul meu câștig, pe care nu eram obligată să-l împart cu nimeni în jocul învățat pe dinafară până la alimentară și-napoi.

La fel de mult îmi plăcea miezul de gălbenuș proaspăt, ronțăit de Paști pe ascuns, pentru că „nu-i bine să exagerezi după post, mamă”. În troc irezistibil de gălbenuș pe albuș cu sora mai mare, mă întindeam comod la soare și-mi curățam ouăle roșii cu dinții strânși de plăcerea meritată.
tn_teslo_6610_miez

Și, să nu mai vorbim despre miezul de lapte dulce, strâns pe furiș din oala pusă la rece pentru smântână, miezul de brânză proaspătă, abia culeasă din tifonul bunicii. Un deliciu cremos, în care-mi trânteam cu poftă mămăliga caldă.

După mulți ani în care m-am îndepărtat de conținuturi în favoarea ochilor albaștri și verzi, în stăpânii cărora mi-aș fi aruncat, negreșit, mărul de aur, m-am detașat de suprafață, la fel cum, după mult scris pe foaia albă, nu-ți mai place simplitatea colii și-i desenezi, atipic, un conținut mic de soare pe colț sau o inimioară verde, doar ca să nu fie roșie.delaco_fan_branza_proof1

Știu, sunt îndrăgostită iremediabil de nucleuri. Le admir gustul împărțit în detalii, le analizez și le disec, pe categorii de complexitate, le trăiesc subtil și le atașez subînțelesuri. Mă-ncântă miezul copt al sufletelor bune, miezul alb al poveștilor spuse din buze-nțelepte, cu gust de cocos stors în ciocolată și lapte, miezul iubirilor senine.

Așa e și cu miezul de lapte de la Delaco. Îmi stoarce imaginația-n conținuturi de poveste, mă duce cu gândul la casa bunicii, cu miros de mămăligă-n lapte afumat în ceaun, îmi tulbură papilele gustative-n poftă de brânză dulce, întinsă pe miez de pâine caldă, îmi încearcă răbdarea-n foame de lapte strâns în cremă de brânză cu verdeață.

În plus, am o prietenă bună care, când m-alintă, îmi alimentează pofta de viață în limbaj colorat de bloc și de argouri acuzând mister de criminalitate: „Ești miez!” Și-mi ciufulește părul cu degetele încâlcite și zâmbetul larg.

Acest articol participă la Superblog 2013. Poftiți la citit! Intrarea e liberă:)

 

10 thoughts on “Fii miez!

  1. Adina

    Cat de frumos ai punctat si cata dreptate ai, Gabi – oamenii sunt fermecati de un “ambalaj” frumos si la continut uita sa se mai gandeasca…

     
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.